Deze ochtend was het weer zover! Wakker om 6u, mijn biologische klok staat nog steeds ingesteld op het andere uur. Ook gisteren en zelfs zondagochtend ontwaak ik op het ‘zomeruur’.

Mensen vragen vaak in mijn praktijk vaak of ze zichzelf nu een tijdje ‘opgefrist’ gaan blijven voelen. Ik moet hen dan jammer genoeg meedelen dat alle dingen die buiten ons gebeuren een impact hebben op onze 4 lichamen.

Zo dus ook het gedoe rond het wisselen van zomer- en winteruur! Wat moet je ermee? En hoe leer je je lichaam hiermee omgaan?

Veel hoogsensitieve mensen hebben hier extra last van. Mijn man schakelt met zijn brains en negeert andere signalen. Voor mezelf werk dat niet, net zoals dit voor vele kinderen en dieren het geval is.

Ook je eetritme is in de war. Je hormonen kunnen reageren want er wordt met licht en donker ‘gerommeld’. Dus humeurig worden is vaak niet zo apart bij zulke omschakelingen.

Maar houdt de buitenwereld daar ook rekening mee? Verstaan je collega’s, familie, vrienden het dat je even ‘tijd’ nodig hebt om de ‘tijd’ terug te integreren?

Neem in deze periode vooral wat afstand en plan niet teveel in zou ik meegeven. Zoek de natuur op, ga eens wandelen ’s avonds zodat je met een frisse neus het bed induiken kan.

Eet niet te zwaar in perioden van omschakelingen. Dat geldt ook voor reizen, kort of lang, zeker als dat met een vliegtuig gebeurt. Ook daar hebben je 4 lichamen even ‘gewen-tijd’ nodig.

Voor de rest kan ieder voor zich kijken wat helpt. Bijvoorbeeld per dag je etens- slaap- of ontwaakuur  aanpassen met een kwartiertje. Vooral kinderen hebben hier veel baat bij.

Verander ook niet onmiddellijk al je uurwerken, zodat je ook visueel de overgang meer kan zien en plaatsen zeker als je kinderen hebt. Zo laat ik mijn 2 ovenklokjes liefst even op verschillende uren staan voor 1 week.

Pur~Esse .. het mag even!

Heb jij nog andere voorstellen, dan ben ik hier heel benieuwd naar! Vul maar aan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *